Overzicht Suriname rondreizen van Djoser

Wat staat er op de kaart in Suriname

Elke bevolkingsgroep in Suriname heeft zijn eigen gerechten en eetgewoontes. Daarom is het moeilijk te zeggen wat een typisch Surinaams gerecht is. Feit is dat je in Suriname heerlijk kunt eten.

De Surinaamse keuken is een mengelmoes van ‘nationaliteiten’. Zo lijkt de keuken van de Hindoestanen op de Indiase en de Javaanse op de Indonesische. De Chinese bevolking kookt op de traditionele manier, zoals ze die vroeger heeft geleerd. De Creoolse keuken kent Spaanse en Afrikaanse invloeden. De combinatie van al die verschillende culturen en invloeden maakt de gerechten typisch Surinaams. Surinamers houden erg van samengestelde gerechten. Favoriet zijn de eenpansgerechten, waarin vlees en vis vaak gecombineerd voorkomen. Deze eenpansgerechten, zoals Moksi Alesi, zijn er in vele varianten.

Gebakken banaan
Wordt in Suriname als snack of als bijgerecht gegeten. Voor dit zoete gerecht wordt niet de ’normale’ Hollandse banaan gebruikt, maar de rijpe zwarte Surinaamse bakbanaan.

Zoutvlees
Een gepekeld en gekruid soort rundvlees. Het vlees, dat in plakjes is gesneden, heeft enige tijd gerijpt in pekel met een speciale kruidenmix. Vóór gebruik wordt zoutvlees meestal een kwartiertje in ruim water gekookt om het te ontzouten. Het kan in tal van gerechten worden gebruikt, bijvoorbeeld in pom, een ovengerecht dat vaak op feestjes en familiebijeenkomsten wordt geserveerd. Behalve in Suriname is zoutvlees populair in het Caraïbisch gebied.

Oker
Een groente die in een langgerekte, lantaarnachtige vorm groeit. Oker, ook wel bekend als okra, werd ontdekt rond Ethiopië in de 12e eeuw v. Chr. en gecultiveerd door de oude Egyptenaren. Oker groeide al snel in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar de zaadpeulen werden gekookt en de geroosterde en gemalen zaden werden gedronken als een koffiesurrogaat. Met de komst van de slavenhandel kwam oker uiteindelijk naar Noord-Amerika en wordt nu algemeen geteeld in de zuidelijke Verenigde Staten. De groente wordt veel gebruikt in onder meer Afrika, het Midden- Oosten, India, Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Dranken
Fernandes : wie Suriname bezoekt kan er niet omheen: een heerlijk koel Fernandes-drankje. Deze van oorsprong Surinaamse drank werd in 1939 geïntroduceerd en is er nu in diverse exotische smaken. Kasiri, een typisch Surinaamse drank, wordt volgens een Indiaans recept bereid uit het sap van de cassave. Parbo bier is een begrip binnen en buiten Suriname. Na een dag hard werken, op een terrasje, bij het eten: een lekkere Parbo hoort erbij. Siropen, die worden aangelengd met water, worden veel gedronken in Suriname. Voorbeelden zijn (kokos)orgeade, birambiesiroop, markoesasiroop (markoesa is een soort vrucht) en tamarindesiroop.

Smaakmakers

  • Gedroogde vis (bakkeljauw): geeft de gerechten een zachte vissmaak.
  • Verschillende soorten pepers :
  • de populairste zijn wel ‘Madam Janet’ en Ajuma. Het zijn uiterst hete pepers die meestal in zijn geheel worden meegestoofd. Voor het opdienen wordt de peper verwijderd.
  • Sambal : van oorsprong een smaakversterker uit
  • Indonesië, maar het hete goedje heeft ook zijn weg
  • gevonden naar andere keukens, zoals de Surinaamse.
  • Bouilonblokje: ontbreekt in geen enkel
  • gerecht, het is de vaste smaakmaker in de Surinaamse keuken.
  • Kruiden : wat het gebruik van kruiden betreft, onderscheiden
  • enkel de Hindoestanen zich door het gebruik van kerrie en
  • massala (= gele gember, koriander, komijn).


Typisch Surinaams
Roti is een van oorsprong Indiaas gerecht, dat de Hindoestanen hebben meegebracht naar Suriname. Het lijkt nog het meest op een opgerolde pannenkoek, waar je van alles in kunt stoppen.
Broodje pom is een Creools gerecht met kip, gezouten rundvlees en pomtajer, een knollensoort. Je kunt het los eten, maar ook op een broodje doen.
Schaafijs: overal op straat vind je kraampjes die deze drank verkopen. Om het te bereiden wordt ijs van een groot ijsbok afgeschaafd, in een beker gedaan en overgoten met een Surinaamse siroop naar smaak.